A kínai horoszkópot a több ezer éves Hold-kalendárium alapján határozzák meg, a holdévek szerint. A 12 csillagjegy náluk 12 állatról van elnevezve, ezek a patkány, bivaly, tigris, nyúl, sárkány, kígyó, ló, kecske, majom, kakas, kutya, disznó.
 
A holdkalendáriumban ciklusok szerint változnak a pozitív és negatív sugárzások és elemek. Az elemek szorosan összefüggenek egymással, filozófiájuk szerint a Fémből nyerjük a Vizet, a Vízből a Fát, a Fából a Tüzet, a Tűzből a Földet, s a Földből a Fémet. A Tűz uralkodik a Fémen, a Víz a Tűzön, a Föld a Vízen, a Fa a Földön, s a Fém a Fán. Tulajdonképpen egyik sem erősebb a másiknál, csupán összekapcsolódva létezhetnek. A keleti asztrológia több szempontból vizsgálja az ember jellemét, megnézik ki melyik állatjegyben született, melyik órában, melyik hónapban, melyik országban, s ezeknek mi a jegye és az eleme.
 
A kínai horoszkóp szerint én negatív töltésű víz-disznó vagyok. Na tessék. Állítólag anélkül meg lehet állapítani azt, hogy tudnánk az illető születési dátumát.
 
Hogy ez is megjósolható-e, vagy sem, nem tudom, de majd szétvet az ideg, amiért nem tudom normálisan szerkeszteni ezt a blogot. Állandóan szétcsúsznak a sorok, a képek teljesen önálló életet élnek, egyszóval: katasztrófa.
 
FÉM:
Merevek és eltökéltek. Céljaikat szinte gondolkodás nélkül valósítják meg. Kitartóak, erős érzések vezérlik őket, legfontosabb számukra a siker. Nehézség, kezdeti sikertelenség nem tántorítja el őket. Ez a rugalmatlanság hátrányos is lehet, makacsul törnek előre, nem veszik észre a zsákutcából kivezető utat. Önfejűek, gyakran hibás döntést hoznak. Segítséget soha nem kérnek. Jó pénzügyi érzékkel rendelkeznek, s ezt ki is használják. A hatékonyság érdekében meg kell tanulniuk kompromisszumot kötni. Gyakran magánéletük rovására is megy roppant eltökéltségük.
 
VÍZ:
Kommunikációs készségük nagyon fejlett, ezért képesek másokat befolyásolni. Mindenkit felhasználnak saját terveik megvalósításához, s mindezt úgy, hogy a másik nem kihasználva, hanem megtisztelve érzi magát. Érvényes rájuk a mondás: lassú víz partot mos. Céljaik eléréséhez az intrika eszközét is használják. Tisztában vannak vele kit, mikor és mivel kell megkeresni. Simulékonyak, rugalmasak és változékonyak. Intuíciós képességük figyelemreméltó.
 
FA:  
Etikusak, magas erkölcsi normákkal. Magabiztosak, a dolgok belső értékével tisztában vannak. Érdeklődésük széles körű, jól működnek együtt másokkal. Vezető egyéniségek. Jó képességük van a rendszerezésre, a dolgok kategorizálására. Jól átlátják az összefüggéseket, ezért képesek hosszú távú terveket is véghezvinni. Állandó változás és újítás jellemzi őket. Együttérzők és jóindulatúak, de néha túl nagy fába vágják a fejszéjüket, s a megvalósíthatatlan tervekkel önmagukat emésztik fel.
 
TŰZ:
Átlagon felüli vezetői készséggel rendelkeznek. Határozottak, magabiztosak, s tudják irányítani az embereket már csak puszta agresszivitásukkal. Szeretik a kalandokat, újdonságokat. Kreativitásukkal, eredetiségükkel társaik fölé emelkednek, s szívesen vállalnak kockázatokat is. Állandó mozgásban vannak, tipikus cselekvők. Dinamikusak, ami a beszédükre is jellemző. Meg kell tanulniuk érzelmeiket és ambícióikat féken tartani, mert mások szemében türelmetlennek és érzéketlennek fognak látszani. Erőszakosságukkal könnyen veszélybe sodorják önmagukat. Magasszintű teljesítményekre képesek, sikeresebbek lehetnének, ha megtanulnának hallgatni. Ugyanis túlságosan őszintén kimondják gondolataikat, érzéseiket. Melegségük, fényük vonzza társaikat. Féktelen temperamentumuk azonban egészségük rovására mehet.
 
FÖLD:
Racionálisak, praktikusak, gyakorlatiasak. Fejlett logikai képességgel rendelkeznek. Megbízhatóak és szolidak. Jó adminisztrátorok és szervezők. Javaikat remekül osztják be, használják fel. A pénzzel okosan bánnak. Nagyon jó menedzser-típusok, intelligensek és alaposak. Lassú, megfontolt cselekvés jellemzi őket, s amit megvalósítanak, tartós és értékes lesz. Konzervatívak, a helyzetet többnyire reálisan ítélik meg. Óvatosak, fegyelmezettek. Felelősségérzetük igen nagy. Legnagyobb hibájuk a képzelőerő hiánya.
Elkezdtem az állatövi jegyeket is jellemezni, aztán rájöttem: kit érdekel ez most? Akit érdekel, rákeres a neten.  

 

Amiért ezt abejegyzést írtam, az az esemény, mely ma alapjában bolygatta meg London belvárosát. Február 3-án léptünk ugyanis a nyúl évébe. Londonban jelentős kínai közösség él (ki gondolta volna), és minden holdújévkor óriási ünneplés veszi kezdetés, ami az új év első napjához legközelebb eső vasárnap tartandó egész napos karnevállal fejeződik be. Csak, hogy értsük, miről is van szó: a tavalyi, Trafalgar Squaer-en megtartott sárkánytáncot és bemutatót 250.000-en nézték a helyszínen. Emellett körmenet, fesztivál, táncosok és lampionok sokasága adja a csimbum cirkuszt Chinatownban (Soho), a Trafalgaron, a Leicester Squaer-en, és a Shaftsbury Avenue-n. Este egyórás (!) tűzijáték zárja a napot. Felszólal a kínai nagykövet, méltatja a kínai közösséget a londoni polgármester, Westminster polgármestere és így tovább.
 
Nos, ezen a szeles, de napsütötte vasárnapon (12 fok van) megnéztük ezt a színes sokadalmat, hogyan ünnepli London a kínai nyúl évének beköszöntét. Akkora tömeg hömpölygött a városban, hogy mozdulni alig lehetett. A kínai negyedben hering módjára sodródtunk a honkongi kikötők zsúfolt világát megidéző ételek-, olajon rotyogó zöldséges húsok és tészták szagában. A kirakatokban gyufák módjára sorakoztak a nyársra húzott, egészben pirosra sütött kacsák, a gyerekek pukkanó petárdát vagdostak a földhöz, lampionok és lufik lengedeztek a szeles vasárnap délután. A rendet rendőrök igyekeztek tartani, a hatalmas tömeg ellenére semmiféle attrocitást nem láttunk, az emberek mindannyian előzékenyek voltak egymással, mint ahogy ezt legtöbb alkalommal tapasztaltam Londonban.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Ilyen és ehhez hasonlóan gusztusos képekkel volt elárasztva a belváros. A buszunk Turnike Lane-ról egyenesen a Trafalgar Square-re viz, ahol a központi rendezvény volt. Hát már úgy 6-7 megállóval a Trafalgar előtt megszűnt a busz közlekedése, ugyanis, akkora volt a torlódás, hogy nem tudott már ésszerűen haladni az utasokkal. Örültünk neki. Jó ötven perces késéssel érkeztünk meg a tér - közelébe, ugyanis akkora volt a rendőrök által is felügyelt tömeg, hogy azt leírni nem lehet. Nagy nehezen benyomakodtunk a térre, de az ég világon semmit sem lehetett látni, még a múzeum lépcsőire sem tudtam fölkapaszkodni. A közelmúltban történt duisburgi és a West Balkán-tragédia szele a levegőben érződött abban a hatalmas nyomorban, ezért jobbnak láttuk kioldalazni a térről.
         
 
 
 
 
 
Útközben piros újévi kívánságokat tartalmazó kínai kiskönyveket osztogattak angolul alig tudó ráncos kínai öregasszonyok, egy pillanatra már azt hittem, a vörös könyv újra divatba jött, de Mao képe hiányzott a borítóról, így megnyugodtam, és elfogadtam néhányat a fülig érő szájjal mosolygó asszonyságtól. 
 
Ahogy nagy nehezen elmondta, Kínában a jókívánság mellett pénz is lapul a borítékban, de itt csak a jókívánság. Az aranyozott nyulakkal és kínai jelekkel (föltehetően boldog új évet kívántak rajta) tarkított kis piros borítékban azonban a londoni kínai közösség istentiszteleteit (szó szerint bálványimádatait - ezt nem tudom másképp fordítani) találhatjuk - gondolom én, mert a két angol szó után két kis oldal telitömve kínai jelekkel - ennyi. Azt hittem, több leszek valami ősi kínai bölcsességgel, de hát csalódnom kellett...
 
 
 
A környéken bolyongva fantasztikus bazárokat, piacokat, hippi-vásárokat és utcai zenészeket találtunk, néhányukat meg is örökítettük.
 
 
 

Szerző: jeanvaljean  2011.02.06. 10:42 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://perioikosz.blog.hu/api/trackback/id/tr272641678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irodai Patkany · http://officespace.blog.hu 2011.02.10. 18:51:43

Hogy rádindult az a kis ferdeszemű éneklő csaj :D
süti beállítások módosítása