national-gallery.jpgTuristaként bizonyára mindenki megfordult már a Trafalgar téren, mely a város egyik legnépszerűbb csomópontja. A hatalmas téren nem csak a szökőkutak és az év minden szakában jelenlévő sátras rendezvények jelentenek látnivalót, hanem - és főként - a Nemzeti Galéria, mely a tér végén elterülő hatalmas, klasszicista épületben foglal helyet.

A Képtárat 1824-ben alakították, a Trafalgar téren két év alatt fölhúzott hatalmas épület 1838-ban nyitotta meg kapuit, ma már több, mint 2000 képet számláló gyűjteménye tárolására és kiállítására.

A hivatalos adatok szerint gyűjteménye értéke vetekszik a Louvre-éval, a Pradoéval és az Ermitazséval, bár személy szerint a Louvre gyűjteményét sokkal többre saccolom, engem legalábbis jobban lenyűgözött.

A folyamatosan bővülő képanyag miatt az elmúlt két évszázad alatt folyamatosan bővíteni kellett a hatalmas épületet, mely legújabb szárnyát 2005-ben adták át. Képzelhetjük tehát, mekkora gyűjteménnyel rendelkezik a képtár.

A világháborúk alatt vidékre menekítették a képeket, a második világégés alatt 9 bombatalálat érte az épületet.

A belépés természetesen ingyenes, mint a legtöbb londoni múzeumba. Érdemes egy múzeumtérképet kezünkbe venni a bejáratnál, mivel olyan irgalmatlan nagy és labirintus-szerű az épület, hogy anélkül az ember nem lehet biztos, hogy minden termet végigjárt-e.

National Gallery.jpg

A képek mindig valamilyen szisztéma szerint vannak csoportosítva. Az első nyolc terem például a 13-15. századé volt, egy csomó terem külön az itáliai festészeté, néhány a mai Németország területéről származóké, megint mások a németalföldi, a 17-19. századi francia, festők képeit mutatja be. Igen gazdag volt az itáliai részleg, bár személy szerint Giottót hiányoltam. Főleg Tiziano volt terítéken, számos kevéssé ismert, de annál szebb munkákat hátrahagyó festő képeit is láthattuk, és volt Leonardo, Raffaello, Fra Angelico, Bellini, Botticelli, Michelangelo, Canaletto, Cimbaue, Caravaggio, Mantegna, Bramante, Ghirlandaio, Fra Filippo Lippi, Masaccio, Tintoretto, Pontormo, Veronese, Ucello, csak, hogy néhány ismertebbet említsek.

Holbein Ambassadors.jpg

Természetesen külön részlege volt az angol festőknek (témáik nagyjából kimerültek a tájkép-, a portré- és a gőzmozdony-festészetben), közülük talán csak Turnert emelném ki, az angol romantika és plain air legnagyobb alakját, akinek festményei mindig is nagyon tetszettek.

Turner Temeraine.jpg

Számos híresség és híres kép is itt kapott helyet, úgy, mint Van Eyck Arnolfini házaspárja, Holbein diplomatái, Caravaggio Emmauszi vacsorája - mely mindet összevetve az egyik legcsodálatosabb festmény a világon. Láthatunk Rubenst, Dürert, Rembrandt-t, Van Dyckot, volt Vermeer, Ingres, Velazquez, El Greco, Bosch, az "újabbak" közül Cézanne, Seurat, Monet, Goya, Picasso, Van Gogh, de rengeteg csodálatos kép volt, akik alkotóját nem tudtam megjegyezni. Akit érdekel, az összes kiállított kép alkotója legfontosabb képével együtt ide kattintva böngészhető végig.

Arnolfini házaspár Van Eyck_1.jpg

Igen gyors tempóban, a számunkra kevésbé értékes képek mellet csak elszaladva is három órát vett igénybe a képtár, úgyhogy aki műértő szemmel akarja végigmustrálni az összes kiállított képet, netán a leírását is el akarja olvasni, számoljon egy egész álló napot a Nemzeti Galériára! De ha csak egy Caravaggióra vágysz, vagy tíz percre beugranál egy Velázquezt vagy Leonardó Madonnáját szemlélni, akkor ne habozz: a National Gallery nyitva áll előtted is.

Caravaggio supper at Emmaus.jpg

A hatalmas múzeum természetesen kávézóval, étteremmel, interaktív foglalkoztató-szobával, valamint ajándék- és könyvesbolttal van fölszerelve.

 

National Gallery

Trafalgar Square, London, WC2N 5DN

Nyitva: 10-18. Pénteken 10-19.

Zárva: december 24-25, január 1.

Belépés: ingyenes

Legközelebbi metrómegálló: Charing Cross (2 perc)

Szerző: jeanvaljean  2012.09.15. 02:18 Szólj hozzá!

Címkék: galéria múzeum látnivalók London Caravaggio National Gallery Michelangelo Leonardo Trafalgar londoni múzeumok

A bejegyzés trackback címe:

https://perioikosz.blog.hu/api/trackback/id/tr314777602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása